Zdravé sladkosti

Kathushkine kulinárium predstavuje šesť receptov, pri ktorých sa nemusíte báť výčitiek svedomia.


Bezlepkové palacinky /vegan/

POTREBUJEME: 250 g guľatozrnej ryže, 200 ml filtrovanej vody, 40 g vlašských orechov, 1 zrelú hrušku, štipku soli, kokosový olej na panvicu a obľúbenú náplň (napr. jahody rozmixované s lyžičkou medu), *Chocoseen na posýpku.

POSTUP: Ryžu prepláchneme, zalejeme vodou a necháme cez noc namáčať. To isté urobíme s vlašskými orechmi, len ich namočíme v osobitnej miske. Ráno ryžu a orechy zlejeme a spolu s hruškou, štipkou soli a vodou rozmixujeme na hustejšie cesto. Pavnicu zľahka vymažeme kokosovým olejom, rozohrejeme, naberačkou nanesieme cesto, roztečieme do kruhu a pečieme ako klasické palacinky z oboch strán.


Jahodovo-čokoládová torta /vegan, raw/

KORPUS: 400 g nasekaných orechov, 6-8 datlí (alebo sliviek či fíg, ak sú sušené, vopred ich namočíme), 4 PL agáve sirupu, 200 g čerstvých jahôd.

Všetky ingrediencie na korpus spolu rozmixujeme na tvarovateľnú, jemne mazľavú hmotu. Pripravíme si formu, vyložíme ju potravinárskou fóliou, aby sme s tortou mohli lepšie manipulovať pri servírovaní. Pripravenú hmotu premiestnime do tortovej formy a od stredu roztláčame až ku krajom. Následne ju dáme na 30 minút do mrazničky. Potom formu vytiahneme a po jej obvode naukladáme pozdĺžne na polovicu prekrojené jahody.

Na vychladený korpus natrieme plnku, korpus znovu vložíme na 30 minút do mrazničky, aby všetko stuhlo. Natrieme ďalšiu plnku a znovu dáme na 30 minút do mrazničky. Nakoniec ozdobíme podľa vlastného uváženia a fantázie ovocím a znovu dáme na 20-30 minút stuhnúť do mrazničky. Po uplynutí tejto doby môžeme tortu hneď podávať. Ak ju chceme podávať neskôr, uložíme ju do chladničky.

ČOKOLÁDOVÁ PLNKA: 4-6 zrelých avokád, 4-6 PL agáve sirupu, 4-6 PL nepraženého raw kakaa, 2 PL kokosového oleja.

Najprv rozmixujeme avokádo na hladkú hmotu, postupne pridávame sirup, kokosový olej, kakao a dochutíme.

JAHODOVÁ PLNKA: 200 g čerstvých jahôd, 200 g lúpaných mandlí (predom namočených), 4 PL agáve sirupu, 2-3 PL kokosového oleja, strúhaný kokos na zahustenie.

Mandle rozmixujeme na jemnú hmotu, pridáme ďalsie ingrediencie a ako posledné vmiešame jahody, ktoré sme predtým rozsekali nadrobno.


Pomarančovo-čokoládový cheesecake /vegan, raw/

KORPUS: 1 hrnček lúpaných mandlí, 1/4 hrnčeka raw kakaa, 3 datle.

KRÉM: 3 bio pomaranče, 2/3 hrnčeka agáve sirupu, 2 a 1/2 hrnčeka kešu orechov (namočené aspoň 3 hodiny), 3/4 hrnčeka kokosového masla.

POSTUP: Suroviny na krustu dohladka rozmixujeme. Vzniknutú masu rozprestrieme po spodku tortovej formy a prstami uťapkáme. Dáme tuhnúť do chladničky. Nastrúhame kôru z pomarančov (mali by nám vyjsť aspoň 3 PL). Pozor, aby ste strúhali len oranžovú časť, pretože biela dreň je horká. Pomaranče odšťavíme (mali by sme dostať asi 2/3 hrnčeka). Namočené kešu orechy, agáve, kokosové maslo a pomarančový džús v mixéri rozmixujeme dohladka. Keď dostaneme hustý krém, primiešame doň pomarančovú kôru a touto zmesou zalejeme krustu v tortovej forme. Pred servírovaním necháme cheesecake aspoň 4 hodiny stuhnúť.


Drobenkový koláč s tofu krémom /vegan/

DROBENKA: 250 g celozrnnej špaldovej múky, 100 g trstinového cukru (alebo mix časť cukru a časť rozmixovaných hrozienok), 100 g Alsan Bio alebo tradičného masla, 1 KL vanilkového extraktu, 1 KL kypriaceho prášku bez fosfátu, štipka soli.

PLNKA: 250 g tofu natural, 50 g trstinového cukru, 1 KL vanilkového extraktu, citrónová kôra, 100 g orechov, slivkový kompót (na obloženie).

POSTUP: V miske prstami premiešame suroviny a vyrobíme drobenku. V mixéry dohladka zmixujeme suroviny na náplň aj so šťavou z kompóta. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Z väčšiny drobenky (asi z 2/3 alebo aj viac) prstami vyformujeme a jemne utlačíme spodok korpusu, potrieme ho náplňou, navrch poukladáme slivky a posypeme zvyškom drobenky. Pečieme na 180 stupňoch po dobu asi 25-35 minút.


Malinový chia puding /vegan, raw/

POTREBUJEME: 4 dcl mandľového mlieka, chia semienka, hrsť mrazených malín, ovocie a oriešky podľa chuti.

POSTUP: Mandľové (alebo iné obľúbené mlieko) rozmixujeme s malinami. Do takto ochuteného mlieka vsypeme chia semienka (podľa potreby), poriadne premiešame a necháme niekoľko hodín nabobtať, až kým nevznikne hustá „kaša“. Potom naservírujeme do pohárov s ovocím, semiačkami a orechami.


Jahodovo-agarová torta /vegan/

KORPUS: 1,5 hrnčeka namočených orechov podľa vlastnej chuti, 4-5 datlí, 2 PL agáve sirupu, 1 PL nepraženého raw kakaa, lyžica kokosového oleja.

KRÉM: 3 hrnčeky jahôd, 2 PL agáve sirupu, 1 balíček agaru, ovocie na ozdobu.

Všetky suroviny na korpus rozmixujeme na masu, ktorú potom rozotrieme po spodku tortovej formy. Následne vložíme do mrazničky stuhnúť. Jahody spolu s agáve rozmixujeme do hladka. Podľa objemu, ktorý sme získali prilejeme ešte vodu, aby sme spolu získali 1 l a dáme variť. Následne pridáme agar podľa návodu, odstavíme zo sporáka a masu rýchlo nalejeme na korpus, pretože za chvíľu začne tuhnúť. Ešte než agarová poleva úplne stuhne ozdobíme tortu ovocím a necháme vychladnúť. Uschováme v chladničke.

Pre viac zdravých receptov navštívte www.kathushkinekulinarium.sk

Magaseen Journal je blogom magazínu MAGASEEN vydávaného webportálom www.zdravyanezavisly.sk (pre viac info kliknite na odkaz).

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s